Delta Light in het Italiaanse paviljoen op de architectuurbiënnale in Venetië

Van 22 mei tot 21 november treft u Delta Light aan op de Biennale Architettura, de hoogmis van hedendaagse architectuur in Venetië. Delta Light werd geselecteerd als exclusieve én trotse verlichtingssponsor voor het Italiaanse paviljoen, met verlichtingsoplossingen geselecteerd om de ecologische voetafdruk van het paviljoen verder te verlagen. Met het thema ‘Resilient Communities’ trekt het paviljoen voluit de kaart van duurzaamheid. Die filosofie is doorgetrokken in het gehele designconcept, tot en met de verlichting. 

Veerkrachtige gemeenschappen

Het Italiaanse paviljoen palmt een grote ruimte in binnen Arsenale, de centrale locatie van de Biënnale. De expositie ‘Resilient Communities’, gecureerd door professor Alessandro Melis, behandelt prangende actuele vraagstukken. Ze verkent de rol van architectuur in duurzame ontwikkeling, als antwoord op de klimaatcrisis.

De effecten van de klimaatverandering, zoals op emigratie en gezondheid, staan centraal in de tentoonstelling. Stadsplanning heeft een belangrijke invloed op CO2-emissies en zo ook de frequentie en de kracht van extreme weersverschijnselen. In de expositie wordt de cruciale rol van de architect in dat proces onderzocht.

Harmonieuze, duurzame ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met het oplossen van de milieucrisis, die vooral de kwetsbaarste gemeenschappen treft. De expositie verkent de mogelijkheden om transformatie van die gemeenschappen te bevorderen en om te bepalen wat de architecturale scenario's voor een duurzame toekomst zijn.

Circulair design

Het designconcept is een realisatie van de architectuurpraktijken Heliopolis 21, opgericht door curator Alessandro Melis en ARX Studio. Het paviljoen presenteert niet alleen een expositie over duurzaamheid, ook de inrichting belichaamt dat concept. De doelstelling voor het design was een resultaat met minimale milieu-impact.

Om dat doel te bereiken zijn componenten hergebruikt van de meeste recente tentoonstelling in het Italiaanse paviljoen, tijdens de kunstbiënnale van 2019. Die filosofie werd doorgetrokken doorheen het hele designconcept, tot en met de verlichting. De geselecteerde led-armaturen van Delta Light zijn niet alleen energiezuinig, het gaat om ook gerecupereerde toestellen. Zo wordt de ecologische voetafdruk van het paviljoen verder gereduceerd.

Een web van verlichting

De verlichting van het Italiaanse paviljoen puurt haar inspiratie uit het verhaal van curator Alessandro Melis. Het lichtplan, gecreëerd door Heliopolis 21 en ARX Studio, symboliseert een web van relaties, middelen, kansen en perspectieven. Het concept is vertaald in een opstelling van architecturale verlichting van Delta Light, waaronder constellaties van Superloop-lichtcirkels, profielen met Spy-spotlights en tubulaire armaturen uit de XY180-collectie, een designsamenwerking met OMA.

De activiteiten van Delta Light zijn nauw verbonden met waarden als duurzaamheid, individuele gezondheid en milieubescherming, en daarom worden deze kwesties behandeld als bedrijfswaarden en -prioriteiten. Het bedrijf werd al beloond met duurzaamheidsawards als Lighting For Good Awards in zowel 2019 als 2020 en het ontving de zilveren medaille van de duurzaamheidsmonitor Ecovadis.

CEO Jan Ameloot bevestigt: "Duurzame innovatie is een essentieel onderdeel van de activiteit van Delta Light: we blijven ernaar streven om onze interne processen en producten efficiënter, duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Het verlichtingsontwerp van het Italiaanse paviljoen vertelt dat verhaal.”

Net als in The Lighting Bible 14, ons lichtmanifest, neemt Delta Light u in het Italiaanse paviljoen mee in een beleving van verbeelding en creatie.

Fotografie van Luca Cioci